Ner med kvinnodagen!

Det skrivs mycket om internationella kvinnodagen, den 8 mars, idag.

Jag är emot internationella kvinnodagen av flera anledningar. Några av dem:

 • 1 kvinnodag betyder ju att vi har 364 mansdagar.
 • Internationella kvinnodagen fokuserar på att kvinnor har det sämre. Jobba istället på att alla ska ha lika villkor 365 dagar om året.
 • Jämställdhet = lika villkor. Var är den internationella mansdagen? (Läste just att den fanns, men den är uppenbarligen inte lika stor).

Jag vill inte bli firad idag. Jag vill inte bli inkvoterad på något jobb. Och ja, det tycker jag fast jag har blivit diskriminerad i både löne- och andra arbetssituationer. Jag är människa, och alla människor ska ha lika villkor.

 • mum-in-law

  Håller med dig att det är dumt med en särskild kvinnodag, men den kanske har sitt berättigande i andra länder.
  Fast det är bra med en dag där vi kan tala om för varandra hur fantastiska vi är, fast det borde man ju kunna de andra 364 dagarna också.

 • http://ssutada.blogg.se/ Joel Wiklund

  Till ”mum-in-law”: Att kvinnor stärker varandra en särskild dag behöver inte betyda att de försvagar varandra alla andra dagar (Nu överdriver jag, men jag menar bara att en internationell kvinnodag inte förhindrar jämställdhetsarbete)
  Till Josefine: Ditt tredje argument slår hål på den första. Om vi har en internationell mansdag så måste det ju vara 364 kvinnodagar, eller hur? Men om det finns en internationell kvinnodag så måste vi ju ha 364 mansdagar. Det funkar liksom inte att säga.
  Det andra argumentet fungerar inte heller, för Internationella Kvinnodagen finns för att uppmärksamma problem och det är en del i arbetet för lika villkor.
  Dessutom säger du att du inte vill bli inkvoterad, men det som många glömmer i den debatten är att förutom argumenten om att det är bra med mångfald och att kvinnor har andra erfarenheter som kan vara viktiga i t.ex. styrelsearbete, så är det ju faktiskt så att inkompetenta män oftare får jobb än kompetenta kvinnor. En undersökning gjordes när violinister skulle väljas ut för en orkester. Först spelade de ansökande som vanligt framför juryn, då valdes främst män ut. Sedan fick de spela bakom skynken, och då valdes hälften män och hälften kvinnor ut som de bästa.
  Alltså är könskvotering oftast bara ett sätt att lyfta fram de mest kompetenta kvinnorna