Rosa glitter och blå nallebjörnar

En bekant har fått barn och vi skulle köpa present.

Först in i en barnklädesbutik. Allt var absolut inte bara rosa och blått, men även kläderna i andra färger kändes väldigt könsstereotypa. Det var traktorer eller kattungar, liksom. Fick ihop tre plagg, varav två ganska neutrala och den tredje helt klart en killskjorta (bebisen är en tjej). (Men det var världens finaste skjorta.) Kvinnan i kassan tittar frågande på mig, ”är det till samma barn?”. Ja, klipper jag av, tydlig med att jag inte vill fortsätta diskussionen. Hade nämligen hört hur hon till kunden före rekommenderat olika ”tjej-och killkläder”.

Och så skulle jag köpa ett kort. Det fanns ”Hurra! Det blev en pojke!” med blå nallebjörn, ”Hurra! Det blev en flicka!” med rosa nallebjörn, och ”Hurra! Det blev en prinsessa!” med rosa glitter.

Det fick bli ett kort med ”grattis, grattis, grattis” och tecknade katter på.

  • Mum-in-law

    Bra, Josefine. Vi jobbar stenhårt med att utjämna skillnader i hur man behandlar pojkar och flickor i skolan. Det är ju ett hopplöst företag, när man börjar markera skillnaderna redan i späd ålder. Tur att jeans och T-shirt är könsneutralt, eller…..

  • Mexikan masher 00000007

    Vad kan man köpa här?

  • Mexikan masher 00000007

    neds?